Vpliv tehnologije na naše spanje

Vpliv tehnologije na naše spanje

Raziskave kažejo, da nas naša nenehna želja po uporabi telefonov, računalnikov in druge tehnologije spravlja v stres. Prav tako sevanje elektronskih naprav, predvsem telefonov in tabličnih računalnikov, znižuje kakovost našega spanca.

Živimo v svetu, kjer se nenehno dogajajo spremembe, mi pa želimo slediti trendom in vedeti vse o vsem. Tako večino časa preživimo povezani s tehnologijo, beremo maile, odgovarjamo na sporočila in pregledujemo družabna omrežja. Te aktivnosti so najpogostejše pred spanjem.

Po mnenju strokovnjakov je vpliv tehnologije na ljudi negativen. Elektronske naprave namreč oddajajo sevanje, ki našemu telesu onemogoča, da bi ozdravilo poškodbe, ki jih je utrpelo čez dan. Uporaba tehnologije tik pred spanjem podaljšuje čas, ki ga potrebujemo, da se umirimo in zaspimo. Prav tako podaljšuje čas, v katerem dosežemo globok spanec, kar vpliva na naše počutje, ko se naslednji dan zbudimo.

Lepe sanje za dobro jutro.
Kaj lahko naredimo?

Dejstvo je, da nas raziskave ne bodo odvrnile od uporabe tehnologije. Morda pa nas bodo prepričale, da se začnemo zavedati negativnega vpliva tehnologije in jo uporabljati z več kritičnega mišljenja.

Najbolje bi bilo, da elektronskih naprav ne uporabljamo v spalnici, saj je spalnica namenjena spanju in sproščanju. A to se za marsikoga zdi nemogoče. Druga možnost je, da jih med spanjem nimamo na dosegu roke. Tako kljub prejetemu sporočilu sredi noči ne bomo vstali iz prijetne in tople postelje … Ena izmed rešitev je tudi ta, da pred spanjem izklopimo vso tehnologijo. Tako poskrbimo še za problem modrih luči, ki zavirajo sproščanje melatonina (spalnega hormona). Če se nam spanje brez telefona enostavno ne zdi mogoče, pa ga lahko pred spanjem preklopimo v letalski način, ki minimalizira sevanje in s tem negativen vpliv na nas.

Za naš boljši vsakdan je pomembno, da se zjutraj zbudimo spočiti in polni energije. To nam lahko prinese le dovolj dolg, kakovosten in miren spanec.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...