Spanje v prazničnih dneh

Spanje v prazničnih dneh

Prazniki so čas veselja in sprostitve, kljub temu pa so takrat motnje spanja zelo pogoste. Preberite, kako lahko poskrbite za svoje spanje in počutje tudi med prazniki.

hrana-uspava-zdravo-spanje-2014-02

Preveč hrane
Ste tudi vi eden izmed tistih, ki ob besedi “prazniki” takoj pomislijo na hrano? 🙂 Nič hudega, v prazničnih dneh je hrana zelo pomembna, je del obreda, ki naredi praznik še toliko bolj poseben. Pomembna pa je tudi zdrava mera vseh dobrot. Ljudje pogosto “jemo z očmi”, kar pomeni, da v resnici nismo lačni, ampak jemo le zato, ker hrana izgleda izjemno okusna. Jejte počasi in v hrani uživajte, kot Italijani, opazujte, kdaj niste več lačni.

Skodelica zelenega čaja: rešiteljica v prazničnih dneh
Slabo počutje zaradi prevelike količine hrane lahko omilite s skodelico zelenega čaja. Raziskave kažejo, da je optimalno popiti 3 do 4 skodelice zelenega čaja na dan. Ob pitju imejte v mislih, da zeleni čaj zaradi teina in kofeina deluje tudi poživljajoče. Tisti, ki vam kofein ne pusti spati, čaja ne pijte tik pred spanjem.

caj-zs-2013-11-470

Premalo gibanja
V prazničnih dneh tudi športni navdušenci pogosto pozabijo na telesno aktivnost. Včasih se nam ne ljubi, spet drugič pa enostavno zmanjka časa. Kljub vremenu si vzemite čas za daljši sprehod, če imate obiske, jih povabite seboj. Narava je v tem času zelo romantična, med sprehodom pa imate priložnost za sproščen pogovor.

Potovanje, domov ali na počitnice
Če niste velikokrat na poti, so potovanja lahko izjemno stresna. Še posebej v času novoletnih praznikov, ko se veliko ljudi odpravi na pot. Če ste sopotnik, spite med vožnjo, če na počitnice letite, ta čas izkoristite za dremež. In poskrbite, da vam bo v sedežu kar se da udobno – seboj vzemite potovalni vzglavnik, dodatno odejico, …

V času praznikov na naše spanje najbolj vpliva neurejen spalni urnik. Velikokrat porušimo svoj ritem, kar povzroči, da se utrujenost vleče še cel naslednji dan. Med prazniki poskusite nadaljevati s svojimi stalnimi navadami.
In, lepo praznujte!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...