Spanje dojenčkom pomaga pri pomnjenju

Spanje dojenčkom pomaga pri pomnjenju

Dojenčki med 3. in 11. mesecem starosti imajo v povprečju enega do štiri počitke na dan, ki v večinoma trajajo od 30 minut do 2 uri. Nove študije pa nakazujejo, da naj bi ravno ti počitki bili bistvenega pomena za otrokov razvoj – pomagali naj bi se jim zapomniti novih spretnosti in vedenja.

Raziskovalci ( Dr. Jane Herbert z univerze University of Sheffield ter raziskovalci nemške univerze Ruhr University Bochum) so svoje ugotovitve objavili v zborniku Nacionalne Akademije Znanosti (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Na področju spanja odraslih je bilo narejeno ogromno raziskav, medtem ko je spanje dojenčkov ostajalo uganka. Skupina raziskovalcev se je odločila preučiti vplive spanja na učenje in pomnenje na 216 zdravih dojenčkih med 6. in 12. mesecem starosti.

Spanje dojenčka

Najboljši čas za učenje dojenčkov je pred počitkom
V času študije so raziskovalci dvakrat obiskali dojenčkove domove – takoj po spanju ali takoj preden so zaspali.

Na prvem srečanju so dojenčkom predstavili »nalogo«. Dojenčkom so pokazali, kako se odstrani in igra z rokavico, ki je bila pritrjena na ročno lutko.

Na drugem obisku, 4 ali 21 ur kasneje, so raziskovalce beležili, kako se dojenčki odzivajo na ročno lutko z rokavico. Še posebej jih je zanimalo, ali bodo dojenčki poskusili odstraniti rokavico z lutke in ali se bodo z njo igrali. To bi namreč pomenilo, da so si zapomnili postopek.

Spanje dojenčka
Rezultati
Raziskovalci so ugotovili, da so si dojenčki, ki so spali vsaj 30 minut v roku štirih ur,po prikazu naloge, zapomnili način odstranjevanja rokavice. Dojenčki, ki po nalogi niso spali, si niso zapomnili kako odstraniti rokavico – raziskovalci so sklepali, da si niso zapomnili učne naloge.

Otroci, ki so spali, so tudi po 24 urah pokazali boljše pomnjenje in spominjanje.
Otroci, ki so spali manj kot 30 minut po demonstraciji učne naloge, si prav tako niso zapomnili načina odstranjevanja rokavice. Iz česar so raziskovalci sklepali, da manj kot 30 minut spanja za dojenčke ni dovolj, da bi si zapomnili novih informacij in navad.

Dr. Herbert takole kometira rezultate:
»Izsledki so zelo zanimivi tako za učitelje kot starše, saj nakazujejo, da si otroci najbolje zapomnijo stvari tik pred spanjem. Do zdaj smo sklepali, da si otroci najbolje zapomnijo stvari, ko so najbolj zbujeni, ne pa takrat, ko se že počutijo utrujene. Rezultati pa kažejo, da si dojenčki najlaže zapominjo aktivnosti tik pred spanjem.«

Hkrati pa za boljši spomin in lažje učenje priporoča branje pravljic za lahko noč.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...