Sanje, ki so spremenile človeštvo

Sanje, ki so spremenile človeštvo

 1. Mary Shelley: Prvi znanstveno fantastični roman na svetu
  Leta 1816 je nastal prvi znanstveno fantastični roman Frankenstein, ki je nastal kot rezultat zelo žive nočne more.
  Mary Shelley je pri 18ih letih obiskala Lorda Byrona v Švici. Zaradi izbruha vulkana leto prej, sta bila primorana ostajati v notranjosti. Byron je predlagal, da vsak izmed njiju napiše zgodbo u duhovih. Nekaj noči kasneje je Mary sanjala zelo žive sanje, ki so bile navdih za roman Frankenstein.
 2. Paul McCartney: Glasba, ki navdihuje glasbo
  Leta 1965 je Paul McCartney sestavil celotno melodijo za pesem Yesterday v sanjah. Ko se je zbudil, jo je hitro zapisal in jo nato prijateljem zaigral na klavir in jih spraševal, če so jo že kdaj slišali. Sprva ga je skrbelo, da posnema delo nekoga drugega.
 3. Niels Bohr: Struktura atoma
  Oče kvantne mehanike Niels Bohr je pogosto govoril o navdihujočih sanjah, ki so mu razložile strukturo atoma.
  Kar nekaj časa je poskušal razumevati strukturo atoma, vendar nobena od njegovih sestav ni bila pravilna. Neke noči je šel spat in začel sanjati o atomu. Videl je jedro atoma z elektroni, ki se vrtijo okoli njega kot planeti, ki se vrtijo okoli sonca.
 4. Albert Einstein: Svetlobna hitrost
  Einstein je do teorije relativnosti prišel s pomočjo živih sanj.
  Sanjal je, da se sanka po strmem pobočju tako hitro, da se je približal hitrosti svetlobe. V tem trenutku so se zvezde v njegovih sanjah spremenile (z njegovega zornega kota). Ko se je prebudil je nekaj časa še meditiral in nato začel formulirati teorijo relativnosti.
 5. Elias Howe: Uho igle
  Leta 1845 je Howe razvil šivalni stroj s pomočjo sanj, ki so mu pomagale razumeti mehanično gibanje igle. Ni bil prvi, ki je razmišljal o konceptu šivalnega stroja, vendar je naredil ključne izboljšave, ki so bile nagrajene z US patentom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...