Poslušanje glasbe pred spanjem

Poslušanje glasbe pred spanjem

Poslušanje glasbe pred spanjem je ena izmed tehnik sproščanja. Primerna je za uspavanje najmlajših, prav tako pa se te tehnike poslužujejo tudi številni odrasli ljudje.
Poslušanje glasbe nam omogoča, da se prej umirimo, hitreje zaspimo in se ponoči manjkrat zbudimo. Naš spanec je tako bolj kvaliteten. To se odraža v tem, da smo zjutraj bolj spočiti in imamo več energije.

Razlogi, zaradi katerih glasba pripomore k boljšemu spancu, niso popolnoma jasni. Ljudje bolj kakovosten spanec pripisujejo sproščujočemu učinku, ki ga ima dobra glasba. Poslušanje mirne glasbe ima na nas tudi fizične učinke. Tako lahko občutimo znižanje srčnega utripa ali počasnejše, bolj umirjeno dihanje.

Mirno spanje na vodni postelji.

Raziskave so pokazale, da poslušanje glasbe pred spanjem zmanjšuje nespečnost.

Glasba omili nenadne glasne zvoke, ki nas lahko zmotijo med spanjem. To še posebej velja za ljudi, ki živijo v bolj glasnem okolju. Pomembno je, da izberemo glasbo, ki nam je všeč, pa naj bo to jazz, country, klasika ali rock.

Strokovnjaki priporočajo glasbo v bolj umirjenih ritmih, to je 60 BMP (udarcev na minuto) ali manj. Prav tako svetujejo glasbo, pri kateri poslušalec ne doživlja prevelikih emocij, pa naj bodo te negativne ali pozitivne.

Poslušanja glasbe se je potrebno navaditi. Da se opazi izboljšanje v našem spanju, lahko traja tudi do tri tedne. A ljudje smo si različni in ker ima prav vsak od nas svoje spalne navade, tudi poslušanje glasbe dojemamo drugače. Raziskave so pokazale, da je vpliv glasbe na posameznika odvisen od tega, ali so njegovi možgani prilagojeni na glasbo ali ne. Podobno je pri ljudeh iz podeželja, ki niso vajeni zvokov v velikem mestu in obratno.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...