Ne spite? Pozdravite se s kampiranjem!

Ne spite? Pozdravite se s kampiranjem!

Umetna svetloba in elektrika imata svoje čare, hkrati pa sta glavni vzrok, da se zvečer ne odpravite spat malo prej. Nova študija nakazuje, da zaradi uporabe električnih naprav izgubljamo povezavo z našim cirkadiani ritmom (biološkim ritmom).

»Izpostavljanje le naravni svetlobi pomaga našemu cirkadianem ritmu da se sinhronizira z ritmom sonca,« pišejo avtorji raziskav. Tistim, ki ostajajo budni pozno v noč, bi koristilo več svežega zraka, več naravne svetlobe in puščanje telefonov izven dosega roke.

kamping-narava-2015-02

Eksperiment

V študiji, ki jo je izvajal Kenneth Wright s sodelavci na Univerzi Kolorado, je sodelovalo 8 ljudi, ki so 2 tedna kampirali v Rocky Mountains. Njihovo delovanje in spremembe v telesu so nadzorovali s pomočjo merilcem pritrjenih na zapestja udeležencev. Dva tedna preden se je 8 udeležencev odpravilo v naravo, so raziskovalci opazovali in beležili njihove spalne navade. Cirkadiani ritem so primerjali že po enem tednu brez izpostavljenosti umetni svetlobi, brez luči, svetilk, naprav. Udeleženci so bili izpostavljeni le soju taborniškega ognja.

Tekom raziskave so raziskovalci ugotovili, da se je cirkadiani ritem sinhroniziral z ritmom naravne svetlobe. Udeleženci so poročali tudi o lažjem jutranjem vstajanju. Avtorji raziskave so za Journal Current Biology še dodali, da raziskava pojasnjuje, kako izpostavljenost umetni svetlobi vpliva na »pozne« urnike spanja in kako moti naše cirkadiane ure.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...