Intervju: Uglašeno kuhanje z Zulejko

Intervju: Uglašeno kuhanje z Zulejko

Pozdravljena, Zulejka. Vsi te zelo dobro poznamo po Uglašeni kuhinji, kjer objavljaš recepte in čudovite fotografije pripravljenih jedi, ob katerih vedno postanemo lačni.
Je to tisto, kar si si vedno želela početi, ali gre bolj za hobi?

Hvala za komplimente! Ne, nisem si predstavljala, da bo to moj glavni hobi (ki včasih že preraste meje hobija), čeprav je res, da sem že kot majhna deklica rada pekla skupaj z mamo in sestro, pa fotkala in pisala sem tudi. Tako da bloganje o hrani le ni nekaj povsem nepričakovanega.

Kaj je pri kuhanju najpomembnejše? Je »finta« dobre hrane v razmerjih, skrivnostnih sestavinah, ali preprosto v ljubezni do kuhanja?

Huh, dobro vprašanje. Vse je pomembno, ne toliko skrivnostne sestavine, kot predvsem kvalitetne, sveže, po možnosti domače. Brez pravih razmerij in ljubezni pa seveda ne gre. Pa z mislimi je treba bit zraven, to radi pozabimo, biti res “v trenutku”, ne le zato, da se kaj ne prismodi, ampak tudi, da je v hrani dobra energija in se jedci po njej dobro počutijo.

Kater obrok je zate najpomembnejši in priprava katerega ti vzame največ časa?

Najpomembnejše je kosilo. Sicer je res, da je dan pokvarjen, če preskočiš zajtrk, a se to da popraviti s spodobnim kosilom. Ampak brez kosila si obsojen na slab dan. To je tudi obrok, za pripravo katerega porabim največ časa.

Vsi vemo, da zvečer ni dobro jesti težke hrane, še vedno pa si tu in tam po liniji najmanjšega odpora naročimo pico. Kdaj si nazadnje naročila pico? 🙂

A za večerjo? Uf, pred davnimi časi, ko sem bila še študentka, najbrž;) Sicer pa pico naročim, če sem v gužvi, ali če vem, da imajo kje res dobro. Večinoma pa pico peče moj mož, je že pravi picajolo. A nikoli za večerjo 😉

Vrniva se k večerji. Kaj si nam pripravila danes?

Lažjo alternativo pici oz. testeninam, bi lahko rekli, diši zelo italijansko 😉

BUČKINE TESTENINE S PARADIŽNIKOM IN DRUGIMI MEDITERANSKIMI DOBROTAMI

uglasena kuhinja

Dokler na domačem vrtu zori paradižnik, vedno vem, kaj bom večerjala – paradižnik tako ali drugače! Ena najboljših reči s paradižnikom so seveda testenine, a te, vsaj zame, niso najboljša večerna izbira. Zato si jih raje naredim iz svežih bučk! Zelenjava na zelenjavo in še malo zelenjave po vrhu? Ja, prosim! Naj vam prišepnem, da ima recept v rokavu še dve skrivni sestavini, ki ga spremenita v pravo poslastico…

Manjša bučka
Večji paradižnik
4 sušeni paradižniki v olju
sveža (ali suha) bazilika
strok česna
pest pinjol
oljčno olje
sol
balzamični kis (po želji)

Testenine iz bučk narediš s pomočjo lupilca; bučko „lupiš“ in pri tem ves čas obračaš, da dobiš enakomerno široke „rezance“. Če ima buška velika semena, sredinski del zavržeš.
Paradižnik po želji olupiš in narežeš na majhne koščke, kot za paradižnikovo omako.
Sušeni paradižnik narežeš na trakove ali še manjše koščke.
Baziliko nasekljaš.
Česen olupiš in nasekljaš.
Pinjole na hitro suho prepražiš.
Vse skupaj nežno zmešaš, soliš po okusu in začiniš z oljčnim oljem ter (po želji) balzamičnim kisom.
Če želiš bolj „konkretno“ večerjo, lahko testeninam iz bučk dodaš tofu, mocarelo ali parmezan.

Hm, zdi se mi, da po takšni večerji prav sladko spiš. Kako pa izgleda vaše spanje? Vas kdo ponoči zbuja?

Hehe, občasno me zbudi 16-mesečna hčerka, ampak vedno bolj poredko. Drugače pa v glavnem spim kot top (razen, če se kdaj spozabim s popoldansko kavo). In ja, večerjam v glavnem zelenjavo, pa še kaj beljakovinskega zraven.

Zulejka najlepša hvala za prijeten pogovor in odličen recept. Sama ga bom preizkusila kar danes.

 

KAKO SE NAJBOLJE KUHA, KAJ NAJLEPŠE DIŠI IN KAJ SE NAJBOLJE OKUSI PREVERITE NA SPLETNI STRANI UGLAŠENE KUHINJE.
Klinknite tukaj: Uglašena kuhinja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...